Recepti za odrasle

Integralni hljeb sa sjemenkama


Sastojci:
- 1 kg integralnog pšeničnog brašna
- 100 g mješavine raznih sjemenki
- 3 kesice suhog kvasca (možete koristiti i svježi kvasac)
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica šećera
- 200 ml jogurta
- 200-300 ml tople vode
- 5 kašika maslinovog ulja

Priprema:
- Pomiješajte toplu vodu, jogurt i ulje. Ukoliko koristite svježi kvasac dodajte ga u ovu smjesu i pustite desetak minuta.
- Pomiješajte brašno sa ostalim suhim sastojcima.
- U smjesu od suhih sastojaka polako dodajite vlažne sastojke. Miješajte rukom.
- Nemojte odjednom dodati sve vlažne sastojke. Ukoliko vidite da će smjesa biti prerijetka prestanite dodavati vlažni dio. Ako vidite da je smjesa pretvrda i da još ima brašna onda dodajte još malo tople vode.
- Dobro izmiješajte sastojke da se jednolično rasporede.
- Ostavite smjesu u zdjeli na toplom i prekrijte krpom dok se količina ne udvostruči.
- Jednom izmiješajte i pustite da tijesto opet nadođe.
- Tada je spremno da ga stavite u tepsiju ili kalup.
- Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu i umijesite ga prvo da dobijete kuglu, a onda napravite oblik vašeg kalupa.
- Namažite kalup maslacem i pospite brašnom, da se smjesa ne bi zalijepila.
- Pecite u rerni, prvo na 180 C oko 30 minuta, a onda pojačajte na 200 C i pecite još 15 minuta. Ukoliko je hljeb tanji trebaće vam manje vremena da se ipeče, a ako je deblji trebaće otprilike po već navedenoj uputi.
- Kada se ispeče izvadite ga iz kalupa, premažite sa malo maslaca, zamotajte u krpu i ostavite da se ohladi.
- Koristite tek kada se dobro ohladi.