Recepti za odrasle

Mafini s koprivom


Sastojci (za 16 komada):
- 200 g obarene koprive (u ključali vodu staviti listove koprive oko 30 sekundi, izvaditi ih i staviti brzo u hladnu vodu)
- 2 struka mladog luka
- 100 g dimljenog sira
- 4 jaja
- 2 supene kašike tahin paste
- 100 ml maslinovog ulja
- 100 ml mlijeka
- 200 g zobenih pahuljica
- prašak za pecivo
- so

Priprema:
- Obarenu koprivu isjeckajte na sitno
- Sir izmrvite rukom
- U jednu zdjelu pomiješajte vlažne sastojke (jaja, maslinovo ulje i mlijeko)
- U drugu zdjelu pomiješajte suhe sastojke (zobene pahuljice, prašak za pecivo i so)
- Te dvije smjese sastavite, te im dodajte koprivu, isjeckan mladi luk i sir
- Kada sjedinite smjesu, ostavite je 20 minuta da zobene pahuljice upiju mlijeko i nabubre
- Još jednom izmiješajte i napunite 16 kalupa za mafine
- Ako vam je to velika količina mafina, onda možete smanjiti količinu sastojaka koje koristite
- Pecite na 180 C oko 30 minuta.

Savjet:
- Ako želite da maksimalno iskoristite željezo iz koprive, onda izbacite sir i umjesto mlijeka koristite kiselu vodu u istoj količini
- Iz istog razloga mafine servirajte uz svježe povrće ili limunadu, jer je za apsorpciju željeza iz korpive potreban vitamin C.