Recepti za odrasle

Zeleni rolat


Sastojci:
- 6 jaja
- 4 kašike maslinovog ulja
- 400 g blanširanog špinata ili blitve
- 6 kašika integralnog brašna

- 400 g mliječnog namaza (najbolje je uzeti 200 g masnijeg i 200 g manje masnog namaza)
- 1 krastavac, 80 g rotkvica, 80 g mrkve
- po želji dodati izrendanu skuhanu cveklu (ako želite obojeno punjenje)
- svježi kopar i peršun
- so

Priprema:
- Za koru se prvo razdvojite bjelanjke od žumanjaka.
- Bjelanjke umutite u snijeg, pa im polako dodajite žumanjke, jedno po jedno, te dalje miješajte špatulom ili kašikom.
- Špinat ili blitvu izblendajte zajedno s maslinovim uljem.
- Posolite.
- Na kraju polako dodajite brašno i miješajte također špatulom.
- Izlijte smjesu na veliki pleh (dimenzija 20x30cm) koji ste obložili papirom za pečenje.
- Pecite koru na 180 stepeni C, oko 25 minuta.
- Izvadite je i samo ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Ne mora se skroz ohladiti da biste mazali punjenjem.
- Lagano odvojite koru s papira za pečenje prije nego što krenete mazati, okrenite je na naličje.
- Za punjenje dobro izmiješajte mliječni namaz pa mu dodajte izrendano povrće, isjeckan kopar, peršun i so. Dobro izmiješajte. Ukoliko je povrće organsko, nemojte ga guliti.
- Namažite koru punjenjem tako da samo jednu dužu ivicu ostavite nenamazanu (otprilike 2-3 cm).
- Lagano umotavajte u rolat po dužini. Ukoliko vam punjenje bude izlazilo pri kraju neka vas to ne brine, samo odstranite višak.
- Ohladite rolat u frižideru, te ga servirajte narezan na kriške.