Recepti za odrasle

Hasselback patlidžan


Sastojci:
- 2 patlidžana srednje veličine
- 150 ml sos paradajza
- 100 g sira (koji se topi)
- 100 g oraha
- peršuna po želji
- maslinovo ulje
- so

Priprema:
- Patlidžan operite i posušite.
- Sir izrežite na sitne komadiće ili jednostavno izrendajte. Usitnite orahe i peršun.
- Pomiješajte orahe, sir i peršun sa sos-paradajzom. Posolite po želji.
- Patlidžane izrežite po dužini na debljinu otprilike 1 cm, ali tako da zadržite vrh pri peteljci neizrezan (pogledaj sliku).
- Usjeke na patlidžanu napunite smjesom.
- Pospite maslinovim uljem i posolite.
- Pecite u rerni na 180 C oko 30 minuta (pritisnite patlidžan lagano da vidite je li mekan, tako ćete provjeriti da li je pečeno).
- Servirajte 1 patlidžan po osobi. Pospite isjeckanim svježim peršunom.