Recepti za odrasle

Kiš s piletinom i povrćem


Potrebno za podlogu:
- 3 šolje integralnog brašna
- 120 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
- do 50 ml hladne vode
- malo soli i svježe začinsko bilje (ružmarin, peršun, bosiljak, vlasac, timijan itd.)

Potrebno kao punjenje:
- 100 g piletine bez kosti
- 1 glavica crvenog luka
- 2 mrkve srednje veličine
- 1 tikvica
- 100 g brokule
- 100 g šampinjona

Priprema:
- Zamijesite tijesto od brašna, isjeckanog maslaca i malo vode. Vodu dodajite minimalno, samo toliko da se može zamijesiti tijesto. U to dodajte sitno isjeckane biljke i so i dobro promiješajte.
- Ostavite pola sata u frižideru. Za to vrijeme pripremite punjenje.
- Prodinstajte na maslinovom ulju luk i mrkvu, tek toliko da blago smekša. Dodajite jednako isjeckanu piletinu, zatim šampinjone, a onda tikvice i brokule. Možete staviti bilo koje sezonsko povrće.
- Dinstajte dok ne ispari voda, a toliko da komadići povrća ostanu cijeli. Ako voda nije isparila možete je odvojiti (procijediti).
- Tijesto razvijte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu oko 2 mm, pa ga prebacite na pomašćenu tepsiju. Izbockajte ga viljuškom.
- Višak tijesta ostavite sa strane. Koristićete ga za ukras.
- Na tijesto stavite povrće i prekrijte ga trakicama tijesta kao na fotografiji. Između trakica možete dodati komadiće sira po želji i peršuna.
- U punjenje možete dodati i umućeno jaje sa pavlakom kako bi se povrće fino uvezalo. Mi smo ovaj put izostavili kako ne bismo povećavali kalorijsku vrijednost.
- Pecite u rerni oko 30 minuta na 180 stepeni (toliko da tijesto dobije zlatnožutu boju).