Recepti za odrasle

Marinirano pile


Potrebno:
- 1 pile
- so i začini po želji (curry, chilli, kurkuma itd.)
- 1 limun i 1 glavica crvenog luka
- tahin, maslinovo ulje, gorušica (senf), jogurt, med

Priprema:
- Pile dobro posušite.
- Za marinadu pomiješajte po 2 kašike tahina, limunovog soka, maslinovog ulja, senfa, jogurta i meda, te tome dodajte so i ostale začine po želji.
- Marinadom dobro namažite cijelo pile izvana, kao i iznutra.
- Ostatke limuna i glavicu luka ubacite u pile i fiksirajte čačkalicom da ne ispadne. To će omogućiti da meso iznutra primi sočnost i ne isuši se prilikom pečenja.
- Pecite u pekaču (tepsiji) s poklopcen, prvo na 150 stepeni C oko sat vremena, pa pojačajte na 200 stepeni C i pecite još sat vremena. Ukoliko je pile veće trebaće mu i više vremena.
- Kada stavite pile u tepsiju dodajte pola čaše tople vode. Kada pojačate temperaturu ponovo možete dodati još pola čaše tople vode.
- Temperatura mora biti prvo niža, jer će marinada izgorjeti ako odmah stavite na visoku temperaturu i pile se neće ispeći iznutra, a izvana će zagorjeti.
- Isto ovako možete marinirati i komade piletine. U tom slučaju će vam trebati puno manje vremena za pečenje.
- Servirajte uz povrće. Ukoliko pečete komade a ne cijelo pile, možete ih odmah pomiješati s većim komadima povrća i krompira i zajedno peći u rerni. Uzmite u obzir da određenim vrstama povrća treba kraće vremena za termičku obradu nego piletini.