Recepti za odrasle

Punjena Hokaido tikva


Sastojci (za 4 osobe):
- Hokaido tikva srednje veličine
- 100 g bulgura (možete koristiti i neku drugu žitaricu po želji, ali pazite na vrijeme potrebno za kuhanje iste)
- oko 100 g prase izrezane na kolutiće
- crveni i bijeli luk po želji
- 2 paradajza srednje veličine (ogulite ga prije upotrebe)
- maslinovo ulje, so i začini po želji

Priprema:
- Na maslinovom ulju prodinstajte isjeckan luk i prasu.
- Dodajte bulgur i isjeckan paradajz, te dinstajte još desetak minuta dodajući do 100 ml vode. Smjesa će biti napola gotova prije nego napunite tikvu.
- Hokaido tikvi odrežite gornji dio i izdubite je. pospite je sa malo maslinovog ulja, soli i bibera.
- Napunite je prodinstanom smjesom.
- Poklopite odrezanim dijelom. Pospite sa još malo maslinovog ulja i posolite.
- Napunjenu tikvu stavite u dublju tepsiju, dodajte 200 ml vode i stavite u rernu na 200 C.
- Pecite oko pola sata. Tikva će se raspuknuti, pa probajte viljuškom da li je jednako pečena u svim dijelovima.
- Servirajte uz jogurt i svježu salatu po želji.