Recepti za odrasle

Patližan s tahin preljevom


Potrebno (za 2-4 osobe):
- 2 patlidžana
- 4 kašike zatara (arapska mješavina)
- chilli po želj
- so
- 2 kašike maslinovog ulja

Za preljev potrebno:
- 1 limun
- 4 kašike tahina (pasta od susama)
- 1 čehno bijelog luka
- so
- topla voda

Priprema:
- Patlidžan prepolovite uzduž.
- Unutrašnjost zarežite nožom (kao na fotografiji).
- Premažite ga maslinovim uljem, pospite zatarom i posolite te dobro utrljajte u ureze.
- Na tavu dodajte maslinovo ulje da se zagrije, te zapecite patlidžan dok ne porumeni.
- U međuvremenu pripremite preljev. Pomiješajte sve sastojke za preljev osim tople vode.
- Dobićete gustu bijelu masu. Tome polako dodajite toplu vodu da dobijete preljev srednje gustoće.
- Na veliki tanjir servirajte patlidžane, prelijte ih preljevom, pospite bobicama nara i ukrasite zelenim začinskim biljem.
- Služite kao prilog.