Recepti za odrasle

Sočni kuglof s pekmezom


Sastojci za tijesto:
- 3 jajeta
- pola šolje istopljenog maslaca
- pola šolje ulja (vrsta po želji)
- 1 šolja pekmeza od jabuke (ili po želji)
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja mlijeka
- 1 šolja rogača
- 2 šolje integralnog pšeničnog brašna (možete ga dijelom ili potpuno zamijeniti kokosovim, bademovim ili nekom drugom vrstom brašna)
- 1 prašak za pecivo

Sastojci za preljev:
- 1/2 šolje pekmeza
- 1/2 šolje meda

Priprema:
- Umutite jaja, pa im dodajte sve tečne sastojke i izmješajte.
- Onda smjesi polako dodajite suhe sastojke i miješajte da se ravnomijerno rasporede sastojci.
- Kalup za kuglof (ili običnu tepsiju) pomastite i pospite brašnom.
- Izlijte smjesu u kalup.
- Pecite na 180 C oko 35 minuta (možete čačkalicom provjeriti da li je pečeno).
- Za preljev pomiješajte med i pekmez i kada se kolač malo ohladi premažite ga smjesom.
- Ostavite da se do kraja ohladi i režite na komade po želji.