Recepti za odrasle

Pita sa koprivom i šampinjonima


Potrebno:
- 2 šolje brašna (poželjno integralnog)
- 100 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
- malo soli i isjeckano svježe začinsko bilje po želji (ružmarin, kadulja, bosiljak, mažuran, majčina dušica itd.)
- 150 g obarene koprive (možete koristiti špinat/blitvu)
- 150 g šampinjona
- 150 g mladog sira
- 100 g kajmaka/pavlake
- 4 jajeta
- struk mladog luka

Priprema:
- Prvo pripremate tijesto za podlogu. U brašno dodajte so, začinsko bilje i maslac, umijesite rukom i oblikujte loptu.
- Ostavite da se ohladi u frižideru dok spremate ostale sastojke.
- Isjeckajte obarenu koprivu i šampinjone.
- Odvojite manji dio šampinjona za ukras.
- Mladi sir, kajmak i jaja umutite mikserom.
- Pomiješajte ovu smjesu sa koprivom i šampinjonima, dodajte kašikicu soli i izmiješajte špatulom.
- Tijesto izvadite iz frižidera, razvijte ga oklagijom što brže da se ne bi zagrijavalo jer će postati mecavo.
- Prethodno premažite kalup ili tepsiju promjera 30 cm maslacem.
- Razvijeno tijesto prebacite u kalup tako da prekrije dno i rubove, te višak odrežite. Izbockajte dno viljuškom.
- Smjesu izlijte preko tijesta i odozgo ukrasite šampinjonima i mladim lukom, te malo poprskajte maslinovim uljem.
- Pecite na 180 C oko 40 minuta.
- Kada se djelomično ohladi izrežite kao tortu i servirajte.